Climathon Αγία Παρασκευή: Οι νέοι συνεργάζονται και προτείνουν λύσεις για τη βιωσιμότητα

Το Climathon Αγίας Παρασκευής της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων έλαβε χώρα το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου και με την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του έργου LIFEIPAdaptInGR. Δύο μέρες νωρίτερα, την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα για τις καλές πρακτικές για τη διαχείριση των υδάτωνστον ίδιο χώρο, συγκεντρώνοντας ακαδημαϊκούς, ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καινοτόμουςηγέτες του κλάδου, πολίτες και νέους οι οποίοι μοιράστηκαν ιδέες, απόψεις και βέλτιστες πρακτικές που αφορούν στη βιώσιμη διαχείριση του νερού.

Οι δυο εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του έργου: «Ενέργειες Πληροφόρησης και Επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων»,το οποίο στοχεύει στην παροχή αποτελεσματικής πληροφόρησης, την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής και τη διάχυση καλών πρακτικών. Τα προγράμματα και τα σχέδια που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου εντάσσονται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: www.zoumeydanika.gr.

Το συγκεκριμένο Climathon εστίασε στην πόλη της Αγίας Παρασκευής, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα φυσικό τοπίο μοναδικής αξίας στην περιοχή της Αττικής. Μέρος της πόλης, αποτελεί ένα περιαστικό δάσος, ιδιαίτερα σημαντικό για τη βιοποικιλότητακαθώς και ο σημαντικός ομώνυμος υγροβιότοπος, ο οποίος είναι καταγεγραμμένος στο δίκτυο NATURA 2000 (περιοχές υψηλής προστασίας). Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει, αναλάβει το δύσκολο έργο της διατήρησης και προστασίας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος του Υμηττού, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας δήμος 62.000 κατοίκων, με πυκνοδομημένα τμήματα.

Το Climathon Αγία Παρασκευή 2023 ήταν ένας διαγωνισμός καινοτόμων ιδεών με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης νερού και είχε τίτλο «Νερό, Φύση, Άνθρωπος».

Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησαν ο Vice President of Academic Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Καθηγητής Πάνος Βλαχόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Υδάτων στο ΥΠΕΝ, κ.Δημήτριος Βακάλης. Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης παρουσίασεο Καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρεις ομιλίες: o κ. Κωνσταντίνος Παπασπυρόπουλος, εκπρόσωπος του κυρίου Λουκά Γεωργαλά, Προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων,αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία διαχείρισης των υδάτων, η Δρ. Στέλλα Αποστολάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, παρουσίασε τη χρήση φυσικών λύσεων για τη διαχείριση υδατικών πόρων στην εποχή της κλιματικής κρίσηςκαι ο κ. Γιώργος Σαχίνης, Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας, ΕΥΔΑΠ, παρουσίασε το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο κ. Θάνος Μπελαλίδης, Επικοινωνιολόγος, Ειδικός σε θέματα Βιωσιμότητας.

Τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023, την έναρξη του διαγωνισμού πραγματοποίησαν η Δρ. Στέλλα Αποστολάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Αριστείας για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής. Στη συνέχεια, η Υποψήφια Διδάκτωρ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ερευνήτρια στο ΕΚ ΑΘΗΝΑ, κα Λυδία Παπαδάκη, εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο Climathon και η Δρ. Στέλλα Αποστολάκη στη φετινή πρόκληση «Νερό, Φύση, Άνθρωπος». Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των μεντόρων τους, σε ομάδες και ανέλυσαν συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας. Οι ιδέες και οι προτάσεις τους παρουσιάστηκαν στο κοινό και την κριτική επιτροπή του Climathon Αγίας Παρασκευής, μέλη της οποίας ήταν ο κ. Νικόλαος Ζόμπολας, Αντιδήμαρχος Διοίκησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, η κα Ράνια Ασσαριωτάκη, Director, Office of Sustainability, Office of Public Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και η κα Λυδία Παπαδάκη.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών και επαγγελματιών του χώρου και εργάστηκαν, με σκοπό να αναπτύξουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις. Κατά τη διάρκεια της μέρας, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια και ακόμα δύο παρουσιάσεις. Η Δρ. Σπυριδούλα Ντεμίρη, Διαχειρίστρια έργου LIFE-IP AdaptInGR για το Πράσινο Ταμείο και η Δρ. Γιάννα Κιτσάρα, Φυσικός Περιβάλλοντος, Κλιματολόγος – Εξωτερικός συνεργάτης Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποίησαν ένα εργαστήριο με θέμα την ενσωμάτωση δεικτών Κλιματικής Αλλαγής στον σχεδιασμό λύσεων και τη χρήση εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE IP #AdaptinGr. Η Δρ. Στέλλα Αποστολάκη υλοποίησε το εργαστήριο με θέμα τον υπολογισμό του υδατικού μας αποτυπώματος με στόχο τη μείωση αυτού, η κα. Λυδία Παπαδάκη εισήγαγε τους συμμετέχοντες στα επιχειρηματικά μοντέλα, στις τεχνικές διαχείρισης έργου και σε συμβουλές για την παρουσίαση των ιδεών τους και η Δρ. Φρόσω Πατσού, Ψυχολόγος, Αθλητικός Ψυχολόγος, πρ. Αθλήτρια Εθνικής & Ολυμπιακής Ομάδας Στίβου – OLYMPIAN στο Δήμο Αγίας Παρασκευής παρουσίασε τις θετικές ψυχολογικές επιδράσεις της άθλησης σε εξωτερικούς χώρους. Τέλος, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, η κα. ΣόφιΘέμελης,Executive Coordinator, Wellness, Pilates Instructor, ACG Health & Wellness Center καθοδήγησε μια ομαδική συνεδρία ενεργούδια λογισμού.

Οι 3 ομάδες που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίουείναι οι ακόλουθες:
1η ομάδα, «The Rain Project». Παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συλλογής βρόχινου νερού σε πολυκατοικίες με στόχο τη χρήση αυτού στο καζανάκι της τουαλέτας,καθώς και σε ορεινές περιοχές με μεγάλη κλήση (π.χ. δασικές εκτάσεις) με στόχο τον περιορισμό απορροής του νερού προς την πόλη και τη χρήση αυτού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

2η ομάδα, «H2All». Πρότεινε την κατασκευή μιας πλατφόρμας με κοινωνικό χαρακτήρα, η οποία θα περιέχειμετρητές για την εκτίμηση του υδατικού αποτυπώματος, προτείνοντας λύσεις και κίνητρα για τη μείωσήτου σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύειτους χρήστες για την ορθή χρήση του νερού.

3η ομάδα, «Aqua Guard». Παρουσίασε τη δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα περιέχειέναν χάρτη με περιοχές όπου δίνεται η δυνατότητα για κομποστοποίηση, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, λίστα εκδηλώσεων επιμόρφωσης για τη διαχείριση νερού, καθώς και συμβουλές για καλές πρακτικές. Η εφαρμογή θα δίνεικίνητρα στους χρήστες μέσω της συλλογής experience points.

share to social

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin