Επιστημονική εκδήλωση: “Ενεργειακή Μετάβαση – Κλιματική Αλλαγή: Σωτηρία ή ολοκαύτωμα του πλανήτη”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση «Ενεργειακή Μετάβαση – Κλιματική Αλλαγή: Σωτηρία ή Ολοκαύτωμα του πλανήτη», ένα συνέδριο από τους φοιτητές για τους φοιτητές με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμών και φορέων της Πολιτείας, που διοργανώθηκε στις 9 Μαΐου 2023 με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την επιστημονική εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ, Καθηγητής Βασίλης Βασδέκης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο διευθυντής του ΜΠΣ «Οικονομικά και Δίκαιο στις Ενεργειακές Αγορές» καθηγητής του ΟΠΑ Αστέριος Πλιάκος.

Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΠΜΣ συντόνισε την ενότητα «Κλιματική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες» επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της γενιάς μας, και η ανάγκη για την αντιμετώπισή της είναι επιτακτική. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι τομείς που πρέπει να εστιάσει τα επόμενα χρόνια είναι πολλοί και κρίσιμοι, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλές πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ένας άλλος κρίσιμος τομέας είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της ομιλίας της παρουσίασε το SDSN Global Climate Hub (GCH) που διευθύνει – μια πρωτοβουλία του Δικτυού Λύσεων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN) – που έχει ως αποστολή του την παροχή επιστημονικών συστάσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη περαιτέρω επιδείνωσης σε διεθνές επίπεδο. Οι εννέα επιμέρους μονάδες του: Δεδομένα και πλατφόρμες, Ατμοσφαιρική φυσική, Ενεργειακή μοντελοποίηση, Πλέγμα Χρήσης γης-Νερού-Τροφής-Ενέργειας-Βιοποικιλότητας, Κλίμα και υγεία, Καινοτομία, Δίκαιη Μετάβαση, Ανάπτυξη Μετασχηματιστικών λύσεων, Εκπαίδευση, αντιπροσωπεύουν τα στάδια που πρέπει να διέλθει μια χώρα προκειμένου να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα.

Στη συνεδρία συμμετείχαν και ο Επικεφαλής της Ομάδας “Elevate Greece”, στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον τομέα: Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία, κ. Μιχάλης Δρίτσας, ο οποίος μίλησε για την προώθηση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας προς την Αειφορία, καθώς και ο Dr. Conrad Landis, Senior Researcher στο Εργαστήριο έρευνας για την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα (ReSEES) του ΟΠΑ,  ο οποίος αναφέρθηκε στην μελέτη μέτρηση της απόδοσης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις πρώην φοιτητών του MSc, οι όποιοι ανέδειξαν την συνεισφορά του μεταπτυχιακού στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ

 

share to social

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin