CLIMATHON: Το Λαύριο του Αύριο | Σκεφτόμαστε λύσεις με στόχο τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργάνωσε το Climathon Λαύριο, τo οποίo υποστήριξαν ο Δήμος Λαυρεωτικής, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, το ΤΑΙΠΕΔ, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ και του Climate-KIC. Το Climathon Λαύριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου στο Μηχανουργείο του Δήμου Λαυρίου και την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Επίπλευσης στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

«Το Λαύριο του Αύριο: Σκεφτόμαστε όλοι μαζί λύσεις για την πόλη του Λαυρίου, με στόχο το μετριασμό και την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή» ήταν η θεματική του Συνεδρίου. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι πολίτες -έχοντας την καθοδήγηση μεντόρων- κλήθηκαν να διαμορφώσουν ολιστικές προτάσεις, που μπορούν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, την κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα της περιοχής και της πόλης και αφορούν διάφορους τομείς ενδιαφέροντος.

Την πρώτη ημέρα, το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, το άνοιγμα της εκδήλωσης έκαναν η Δρ. Δήμητρα Κουμπάρου (Στέλεχος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υ.Π.ΕΝ.), ο κ. Δημήτρης Λουκάς (Δήμαρχος Δήμου Λαυρίου), ο κ. Γιώργος Βακόνδιος (Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου), η κα. Μαρία Χρησταντώνη (Head of Sustainability, ESG and Climate Change Department, ΤΑΙΠΕΔ) και ο κ. Δημήτριος Καλιαμπάκος (Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου). Στη συνέχεια, η κα. Λυδία Παπαδάκη (Υποψήφια Διδάκτορας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνήτρια ΕΚ ΑΘΗΝΑ) εισήγαγε τους συμμετέχοντες στη μορφή του Climathon και τη φετινή πρόκληση, ενώ η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας; Πρόεδρος European Association of Environmental Resource Economists, Διευθύντρια Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚ ΑΘΗΝΑ, Πρόεδρος SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe) παρουσίασε το UN SDSN Global Climate Hub. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θάνος Μπελαλίδης (Επικοινωνιολόγος, Ειδικός σε θέματα βιωσιμότητας).

Η Δρ. Ντόρα Καραχάλιου (Τεχνικός σύμβουλος για περιβαλλοντικά θέματα και βιώσιμης ανάπτυξης, Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου) εξήγησε τη σχέση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Καθηγητής Δημήτρης Δαμίγος (Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών, ΕΜΠ) μίλησε για την ενεργειακή φτώχεια και το ρόλο της κλιματικής κρίσης στην εντατικοποίηση αυτής. Την αναγκαιότητα μιας συστημικής προσέγγισης πρότεινε η κα. Μαρία Λολώνη (Maritime and Industrial Symbiosis Programme Lead, Climate-KIC) επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη δημιουργία λύσεων. Η Επίκουρη Καθηγήτρια κα. Στέλλα Αποστολάκη (Τμήμα Επιστημών και Μαθηματικών, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρο Αριστείας για την Βιωσιμότητα, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος) παρουσίασε απτά παραδείγματα βιώσιμων πόλεων και τις βασικές αρχές σχεδιασμού βιώσιμων πόλεων, ενώ η κα. Αντιγόνη Βουδούρη (Προϊσταμένη Δ/νσης Αειφόρου Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) παρουσίασε τη συμβολή των δήμων στο μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής και τα Δημοτικά Σχεδία Μείωσης Εκπομπών. Τέλος, ο Δρ. Κώστας Δελλής (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΚ ΑΘΗΝΑ) μίλησε για την κομβική σημασία της καινοτομίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δείχνοντας περιπτώσεις Μελέτης από την ΕΕ. Τις ομιλίες διαδέχτηκε ποτό και ελαφρύ γεύμα, κατά τη διάρκειά του οποίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές σκέψεις και απορίες τους.

Τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, 24 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση των μεντόρων τους, σε ομάδες και ανέλυσαν συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, όπως η ενεργειακή απόδοση, η προστασία της υγείας των πολιτών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής κ.ά. Οι ιδέες και οι προτάσεις τους, οι οποίες κατατέθηκαν με σκοπό την επίλυση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης παρουσιάστηκαν στο κοινό και την κριτική επιτροπή του «Climathon».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διακρίθηκαν τρεις ομάδες, οι οποίες έλαβαν και τα νικητήρια έπαθλα. Η 1ηομάδα, «TheLavrionProject», παρουσίασε ένα ολιστικό αναπτυξιακό όραμα για το Λαύριο. Η 2η νικητήρια ομάδα, «GreenIdeas», πρότεινε μία σειρά λύσεων, σχετικά με την ευρύτερη διαμόρφωση του χώρου του Λαυρίου, την κινητικότητα, τη διαχείριση ενέργειας, την πράσινη επιχειρηματικότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ευαισθητοποίηση και δράση. Η 3η ομάδα, «GreenGuard», παρουσίασε την ιδέα της δημιουργίας μιας εφαρμογής, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους του πολίτες της Λαυρεωτικής, ενισχύοντας θέματα ενημέρωσης, ανταλλαγής ιδεών και συμμετοχής σε πρωτοβουλίες.

Μπορείτε να διαβάσετε τα συμπεράσματα του Climathon-Lavrio ΕΔΩ

 

share to social

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin